Ο "Άτλας του ουρανού" θεωρείται ήδη ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 21ου αιώνα. Ο λόγος: το μυθιστόρημα αυτό αξιοποιεί (και συνδυάζει) με εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο παραδοσιακές και μοντέρνες αφηγηματικές τεχνικές, έχει μια ευφάνταστη πλοκή (που δεν αφήνει τον αναγνώστη να πάρει ανάσα) και διεκπεραιώνει με απολαυστικό τρόπο σύγχρονα ζητήματα, όπως: την παρακμή του δυτικού πολιτισμού, τη δολοφονική αλαζονεία της αμερικανικής εξουσίας, την αγωνία για το μέλλον που ετοιμάζει η τεχνολογική ανάπτυξη.
Ο Μίτσελ χαρτογραφεί έναν τελείως διαφορετικό κόσμο: από τη Νέα Ζηλανδία (1850), στην πολίχνη Ζέντελγκχεμ του Βελγίου στο μεσοπόλεμο, κι από εκεί στην Καλιφόρνια της εποχής του Ρίγκαν, κι από εκεί πάλι, στη ζωή ενός αξιοθρήνητου εκδότη στην Αγγλία των ημερών μας, ως τη Δυστοπία του μέλλοντος. Σ' αυτό τον αλλόκοτο κόσμο που μπαινοβγαίνει στο Χρόνο με την ευκολία ενός αεροπορικού ταξιδιού, η ελευθερία κινδυνεύει, ο ανθρώπινος πολιτισμός κινδυνεύει, το μέλλον είναι απολύτως ασαφές. "Ο άτλας του ουρανού" είναι ο Άτλας του σημερινού κόσμου με τις όποιες προοπτικές του για το μέλλον...
"Ο άτλας του ουρανού" περιλήφθηκε στον βραχύ κατάλογο του Man Booker Prize για το 2004 και κέρδισε, τον ίδιο χρόνο, το βραβείο Βρετανικών Βιβλίων Λογοτεχνίας (British Book Awards: Literary Fiction Award) καθώς και το βραβείο Richard & Judy του Καλύτερου Βιβλίου της Χρονιάς (Richard & Judy Book of the Year).
Παρά το ότι το μυθιστόρημα θεωρήθηκε δικαίως "unfilmable", οι σκηνοθέτες Lana (Larry) και Andy Wachowski (γνωστοί από την τριλογία "The Matrix") και Tom Tykwer (γνωστός από την ταινία "Τρέξε Λόλα τρέξε"), ανέλαβαν τη μεταφορά του στον κινηματογράφο, στην ομότιτλη ταινία ευρωπαϊκής παραγωγής 2012.