Τίτλος βιβλίου
Συγγραφέας
Εκδότης
Θέματα
Βιβλιοθήκη

Ξεχασμένα επαγγέλματα και άλλες ιστορίες απο το Ρουμλούκι (Tόμος: 1 τόμος)

Γενικά στοιχεία

Βιβλιοθήκη: Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας

Κωδικός βιβλίου: 1268434

Συγγραφέας: Γιώργος Ντελιόπουλος

Γλώσσα: Ελληνικά

PDF : Δεν υπάρχει διαθέσιμο αρχείο PDF

ISBN:

Διαθεσιμότητα: Δανεισμένο

Πιθανή επιστροφή : 03/10/2018


Αναζήτηση: Αναζήτηση στο Google

Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά τριάντα δύο «Ξεχασμένα επαγγέλματα και άλλες ιστορίες από το Ρουμλούκι» παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο ο λαογράφος και ερευνητής της τοπικής ιστορίας του Ρουμλουκιού Γιώργος Ντελιόπουλος. Το βιβλίο είναι μια κοπιώδης προσπάθεια του συγγραφέα να προσεγγίσει τα επαγγέλματα - και όχι μόνο - της εποχής βασιζόμενος κυρίως στη βιωματική μνήμη μέσω των φωτογραφιών που παρουσιάζει αλλά και της γλώσσας που χρησιμοποιεί. Ένα ταξίδι στο χρόνο, αυτή τη φορά όμως –σε αντίθεση με άλλα έργα του- με μια πιο ρεαλιστική ματιά που αποφεύγει την εξιδανίκευση που θέλει τα παλιά να είναι και καλά.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει την απλή γλώσσα στην οποία είναι γραμμένο, την λιτότητα που το χαρακτηρίζει αλλά και να γνωρίσει τα ήθη της εποχής, τις οικονομικές συναλλαγές, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας και να συγκρίνει όλον αυτόν τον πλούτο των πληροφοριών με το σήμερα. Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία επιλογής, κλειστοί και ανοιχτοί οικονομικοί πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί, όλες αυτές οι έννοιες υπονοούνται και πραγματεύονται με μια ακανόνιστη σειρά.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και αποτυπώνονται από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, όπως για παράδειγμα στο επάγγελμα του παραγιού. Ένα επάγγελμα από το οποίο μπορεί να πέρασαν πολλοί γονείς σημερινών σαραντάρηδων και πάνω. Τι σημασία είχαν τότε έννοιες όπως «ελευθερία επιλογής», «οικονομική ανεξαρτησία», «εργασιακά δικαιώματα», «οικογένεια»;

Αξιολόγηση () σε 0 αξιολογήσεις